Zimmet suçunun zamanaşımını belirlerken en son usulsüz kaydın esas alınması gerektiği
Sosyal Güvenlik Kurumu, icra satış servisinde görev yapan personel hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlem tesis edilmiştir.
Söz konusu işlemin iptali istemiyle açılan davaya bakan ilk derece mahkemesi; ilgilinin, görevi gereği kendisine emanet edilen parayı almak, kullanmak suretiyle memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici harekette bulunma fiilini işlediği sabit olduğundan eylemine uyan 657 sayılı Kanun'un maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı yönünde karar vermiştir.
İlk derece mahkemesi kararına karşı Bölge İdare Mahkemesine istinaf başvurunda bulunuşmuştur. Bölge İdare Mahkemesi; ilgilinin, Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılmasına sebep olan icra satış dosyası üzerinden satış işlemleri yürütülen araçların satış tutarlarının ilgili icra dosyaları adına Kurumun banka hesabına eksik ve/veya geç olarak yatırılması, ayrıca satış tutarının Kurumdaki kasadan alınarak kurum dışına çıkartılması fiillerini 18/01/2013 ila 01/10/2014 tarihlerinde işlediği görülmekte olup, bu itibarla davacının en son usulsüz kayıt yaptığı 01/10/2014 tarihinden itibaren iki yıl geçtikten sonra 20/12/2016 tarihli Yüksek Disiplin Kurulu Kararı ile verilen cezada ceza zamanaşımı süresinin geçirilmiş olduğuna hükmetmiştir.
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2019/2373 E. , 2022/5716 K.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/2373
Karar No : 2022/5716
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Sosyal Güvenlik Kurumu, ....................................................... İl Müdürlüğü, icra satış servisinde … olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; dava dosyası, soruşturma raporu ile eki bilgi ve: belgelerin birlikte değerlendirilmesinden, davacının veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yaptığı dönemde görevi gereği kendisine emanet edilen parayı almak, kullanmak suretiyle memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici harekette bulunma fiilini işlediği sabit olduğundan eylemine uyan 657 sayılı Kanun'un maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; davacının, Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılmasına sebep olan icra satış dosyası üzerinden satış işlemleri yürütülen araçların satış tutarlarının ilgili icra dosyaları adına Kurumun banka hesabına eksik ve/veya geç olarak yatırılması, ayrıca satış tutarının Kurumdaki kasadan alınarak kurum dışına çıkartılması fiillerini 18/01/2013 ila 01/10/2014 tarihlerinde işlediği görülmekte olup, bu itibarla davacının en son usulsüz kayıt yaptığı 01/10/2014 tarihinden itibaren iki yıl geçtikten sonra 20/12/2016 tarihli Yüksek Disiplin Kurulu Kararı ile verilen cezada ceza zamanaşımı süresinin geçirilmiş olduğu sonucuna varıldığı, bu itibarla, İdare Mahkemesince, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 127. maddesi uyarınca idarenin ceza verme yetkisinin zamanaşımına uğramış olması nedeniyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerekirken işin esasına girilerek davanın reddine karar verilmesinde hukuki isabet bulunmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun kabulüne, İdare Mahkemesi kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlemin zamanaşımına uğramadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile İdare Mahkemesi kararının kaldırılması ve dava konusu işlemin iptali yolundaki ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 23/11/2022 tarihinde, kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.