Zabıta olmayıp fiilen zabıtalık yapan personele yapılan ödeme kamu zararı  mıdır?

Sayıştay 7. Dairesi, zabıta memuru kadrosunda bulunmayıp, mevzuata aykırı olarak zabıta hizmetlerinde görevlendirilen personele aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesinin kamu zararı olmadığına hükmetti.

Dairenin oyçokluğu ile aldığı kararda,  yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun K cetvelinde yer alan hükme göre zabıta hizmetlerinde fiilen çalışan personele bu ücretin ödenmesinin kamu zararı olmadığı belirtilmiştir.

Şartları taşımayan işçiye sorumluluk zammı ödenmesi Şartları taşımayan işçiye sorumluluk zammı ödenmesi

Karar Tarihi

16.05.2024

Daire

7

Karar No

605

İlam No

64

Hesap Yılı

2022

Konu

Personel Mevzuatı

Zabıta memuru kadrosunda bulunmayıp, mevzuata aykırı olarak zabıta hizmetlerinde görevlendirilen personele aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesi:

2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (K) Cetveli “III. Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı kısmında;

“(B) Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti:

1- Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç), belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir.

(…)” denilmektedir.

11.04.2007 tarih ve 26490 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin “Geçici görevlendirme” başlıklı 41’inci maddesinde; zorunlu hallerde, belediye memurlarından ihtiyacı karşılayacak sayıda personelin zabıta biriminin sadece büro hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilebileceği, geçici görev süresinin bir yıl içinde altı ayı geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Rapor maddesinde; zabıta kadrosunda bulunmadığı halde zabıta olarak görevlendirilmiş olan ve fiilen zabıta denetimlerine katılarak zabıta görevi ifa eden personele yukarı alınan mevzuat hükümleri doğrultusunda aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesinin mümkün olmadığı, zira zabıta kadrosunda olmayan personelin geçici görevlendirme suretiyle sadece büro hizmetlerinde görevlendirilebileceğinden bahisle, mevzuata aykırı görevlendirme neticesinden ödenen toplam … TL maktu mesai ücretinin kamu zararı teşkil ettiği iddia edilmektedir.

Ancak 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun yukarıda yer verilen maktu fazla çalışma ücretine ilişkin hükmüne göre, söz konusu fazla çalışma ücretinin ödenebilmesi için personelin zabıta hizmetinde fiilen çalışmış olması gerekmektedir. Rapor konusu olayda ise ilgili personelin hukuka aykırı olarak görevlendirildiği anlaşılmakla birlikte, söz konusu personelin fiilen zabıta görevini ifa etmediklerine dair bir tespit bulunmamaktadır. Kaldı ki savunmalar ve eki belgelerden bu kişilerin fiilen zabıta görevi ifa ettikleri de anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; fiilen zabıta görevinde çalışan personele aylık maktu mesai ücreti ödenmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığından, ödenen toplam … TL için ilişilecek husus bulunmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İşbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere

oy çokluğuyla,

(Azınlık Görüşleri:

Üye ….’in azınlık görüşü: Belediye zabıta memurları özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten kamu düzeni görevlisidirler. Belediye zabıta teşkilatı görev ve yetkileri bakımından özellik arz ettiğinden, Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde zabıta teşkilatı ve zabıta memurlarının görev ve yetkileri, hak ve yükümlülükleri, eğitimleri, kıyafetleri, sorumlulukları ve atanmaları gibi konular özel olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla zabıta memuru olmayan kişilerin zabıta memuru olarak görevlendirilip fiilen resmi zabıta kıyafetiyle zabıta memurluğu yapması ve bu yetkileri kullanarak işlem tesis etmesi mümkün görülmemektedir.

Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin “Geçici görevlendirme” başlıklı 41’inci maddesinde, zorunlu hallerde belediye memurlarından ihtiyacı karşılayacak sayıda personelin Zabıta biriminin sadece büro hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilebileceği ve geçici görev süresinin de bir yıl içinde altı ayı geçemeyeceği ifade edilmiştir. 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (K) Cetvelinde de fiilen zabıta hizmetinde çalışan (destek hizmeti yürüten personel hariç) personele ödeneceği belirtilmiştir.

Yönetmelik gereğince Belediyenin diğer birimlerinden yapılan geçici görevlendirmeler büro personeli olarak yapılmak zorundadır. Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun (K) cetveli gereğince destek hizmeti yürüten personele aylık fazla çalışma ücreti ödenmesi mümkün değildir.

Bu itibarla, zabıta personeli olmayan ve mevzuat gereğince büro personeli olarak görevlendirilen kişilere aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmesi sonucu oluşan toplam … TL kamu zararının sorumlularına ödettirilmesi yönünde hüküm verilmesi gerekir.)

Diğer taraftan; Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin “Geçici görevlendirme” başlıklı 41’inci maddesinde, geçici olarak zabıta hizmetlerinde görevlendirilecek personelin sadece büro hizmetlerinde çalışabileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla söz konusu personelin sahada aktif bir zabıta görevi ifa etmesi mevzuata aykırı bir görevlendirme teşkil etmektedir.

Bu itibarla; mevzuata aykırı zabıta görevlendirilmesi işlemlerinin incelenmesi için konunun İçişleri Bakanlığı’na yazılmasına

oy çokluğuyla karar verildi.

(Azınlık Görüşleri:

Üye … ve Üye …’in azınlık görüşü: Mevzuata aykırı görevlendirmelerin personel yetersizliği nedeniyle yıllar itibariyle idarenin uyguladığı bir yöntem olduğu ve bu uygulamaya son verilmesini teminen idarece gerekli tedbirlerin uygulanmaya başlandığı anlaşıldığından, konunun İçişleri Bakanlığı’na yazılmasına gerek yoktur.)
 

Editör: Haber Merkezi