Marmara Üniversitesi’nin 135. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşabilmesi, ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan kaynağıyla mümkündür. Türkiye’nin geçtiğimiz 15 yılda yaşadığı büyük dönüşüm, hayata geçirdiği tarihi reformların en somut örneklerini görebileceğimiz alanlardan biri de yükseköğretimdir” dedi.
“YAŞADIĞIMIZ BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN GÖRÜLEBİLECEĞİ ALANLARDAN BİRİ DE YÜKSEKÖĞRETİMDİR”
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşabilmesi, ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan kaynağıyla mümkün olacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçtiğimiz 15 yılda yaşadığı büyük dönüşümün ve hayata geçirdiği tarihî reformların en müşahhas örneklerinin görülebileceği alanlardan birinin de yükseköğretim olduğunu dile getirdi.
Hükûmete geldiklerinde milyonlarca gencin girmek için kapıda beklediği, ancak çok azının bu imkânı elde edebildiği bir yükseköğretim sistemi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arz-talep dengesi bu kadar bozuk olunca, ister istemez dershaneler gibi fırsatçı birtakım ara eğitim mekanizmaları doğmuştu. Dershaneleri ele geçiren FETÖ zihniyeti bu şekilde ülkemizin dört bir yanındaki en zeki, en parlak öğrencileri devşirebileceği bir zemin bulmuştu” diye ekledi.
“YARDIMCI DOÇENTLİKLE İLGİLİ DÜZENLEME ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA TBMM’YE GELECEK”
Yardımcı doçentlik unvanıyla ilgili şikâyetlerin değerlendirilerek bu ara unvanın kaldırılması için YÖK’e talimat verdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, doçentliğin şartlarının yeniden düzenlendiği çalışmanın önümüzdeki hafta TBMM’ye geleceğini açıkladı ve “Böylece bu sorunu da çözeceğiz. Artık doktoradan sonra bir de yardımcı doçentlik olmayacak, kazanan doktoradan doğru doçentliğe gidecek” dedi.
Yıllardır tartışma ve provokasyon vesilesi olarak kullanılan üniversite harçlarını kaldırdıklarını, 2002 yılında 45 lira olan yükseköğrenim burs ve kredilerini 470 liraya yükselttiklerini, yükseköğrenim yurtlarının yatak kapasitesini 182 binden 617 bine çıkardıklarını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün artık öğrencilerimizin yarışı üniversiteye girme değil, gönüllerindeki üniversite ve bölüm hangisiyse oraya yerleşme yarışıdır. Kemiyetten keyfiyete geçiş, yani kalitede yarış dönemi başlamıştır” dedi.
Bu yarışta üniversitelere düşen görevin, öğrenciler için en cazip, en çok talep edilen fakültelere ve bölümlere sahip olmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz kapasiteyi ve kontenjanları uygun düzeye çıkartarak, bunun külfetini üstlenerek üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra üniversite yönetimlerimizde ve hocalarımızdadır” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE İMKÂN VE KAYNAK SORUNU YOK, SORUN BU İMKÂNLARI KULLANACAK İNSAN GÜCÜNÜN EKSİKLİĞİDİR”
Her iş gibi akademinin de adanmışlık gerektirdiğine değinerek, kendisini bilime, üniversitesine, öğrencilerine adayan bir hocanın elde edemeyeceği hiçbir başarının olamayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’de imkân sorunu, para sorunu, kaynak sorunu yoktur. Bunların hepsine de hamdolsun artık sahibiz. Çünkü israf ekonomisini bir kenara koyan, verim ekonomisini uygulamaya sokan bir iktidar var; biz böyle çalışıyoruz. Bizim en önemli handikabımız; bu imkânları en ideal şekilde kullanarak neticeye ulaşacak insan gücünün eksikliği sorunudur” şeklinde konuştu.