Üniversitede toplantılara katılmayan üyeler ne ceza alır Üniversitede toplantılara katılmayan üyeler ne ceza alır

Rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı atamaları için azami sayı var  mı?

Soru: " Bir devlet üniversitesinde mühendis olarak görev yapıyorum. Üniversitemizdekki rektörlük seçimlerinden sonra rektör yardımcıları değişiyor. Bazen 2, bazen 3, bazen de tek rektör yardımcısı görev yapıyor. Aynı durum genel sekreter yardımcılarında da dikkatimi çekti. Üniversitelerde rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı için atanabilecek bir sayı var mı?"

Cevap: 

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun “Rektör” başlıklı 13’üncü maddesinde;

rektörün üniversitenin tüzel kişiliğini temsil ettiği belirtilmiş ve çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla rektör yardımcısı olarak seçebileceği ve atayabileceği hükme bağlanmıştır. Ancak sadece merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde ve gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı atanabileceği hükmüne yer verilmiştir.

124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin “Genel Sekreterlik” başlıklı 27’nci maddesinde ise genel sekreterliğin; bir genel sekreter ile en çok iki genel sekreter yardımcısından ve bağlı birimlerden oluşacağı hükme bağlanmıştır.

Bazı idarelerce Kanunun bu kısıtlamasını aşmak için rektör yardımcılığı kadrolarına tedviren görevlendirme yaptığı, genel sekreter yardımcılığı için de kadro olmamasına rağmen 2547 sayılı yasanın 13/b madde kapsamında görevlendirmeler yapıldığı bilinmektedir. Bu husus mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Zaten, bu şekide atananlar asıl kadrodaki personelle aynı hak ve yetkilerini kullanmaktadırlar.

Netice itibariyle; yukarıda yer alan mevzuat hükümleri konuya ilişkin net bir düzenleme yapmış olup idarelerin çeşitli gerekçelerle bu sayıyı aşma imkanı bulunmamaktadır.

Editör: Haber Merkezi