İşçinin Ölüm İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

4857 ek 2 madde işçi ölüm izni, İşçi Ölüm İzni kaç gündür, İşçinin ölüm izni, kadroya geçen 4 d işçi ölüm izni kaç gün, özel sektörde çalışan işçi ölüm izni, kamu işçi ölüm izin hakkı, hangi yakınlar için ölüm izni alınır

Kamuda ve özel sektörde çalışan işçilerin izinlerine ilişkin düzenleme 4857 sayılı kanunun çeşitli maddelerinde açıklanmıştır.İşçilerin bu izin haklarından biriside ölüm izni hakkıdır.İşçi kanunda sayılan yakınlarının ölümü halinde işverene dilekçe veya diğer usullerle yapacağı bildirim neticesinde bu haktan yararlanabilir.İşçinin ölüm izin süresinin ne olduğu,işçinin hangi yakınlarının vefat etmesi halinde bu izinden faydalanacağı,ölüm izni süresinde işçiye ücret ödenip ödenmeyeceği gibi hususları başlıklar halinde açıklamaya çalışacağız.

İşçinin Ölüm İzni Kaç Gündür?

4857 sayılı kanuna tabi olarak çalışan işçilerin ölüm izinlerine ilişkin düzenleme ilgili kanunun ek 2. maddesi ile yapılmıştır.4857 sayılı iş Kanununun Ek 2 maddesine göre işçilerin kanunda sayılan yakınlarının vefat etmesi halinde kullanabileceği ölüm izin süresi 3  gündür.

Kanun maddesinde anlatılan durumlar işçinin sözleşmesinde hüküm bulunmayan durumlar için geçerli olan sürelerdir ve bu süreler asgari sürelerdir.İşçi ile yapılan sözleşmede bu süreler azaltılamaz sözleşmeye konmak şartı ile uzatılabilir.

İşçinin bireysel sözleşmesinde veya toplu sözleşmede daha fazla bir izin süresi öngörülmüş ise işçi orada belirlenen süredeki ölüm iznini kullanır.

Örneğin 696 sayılı KHK ile Kadroya geçen işçilere tanınan ölüm izni hakkı aşağıdaki gibidir.

Eş ve çocuğunun ölümünde                                    6 gün
Ana, baba veya kardeşinin ölümünde                 5 gün
Kayınpeder veya kayınvalidesinin ölümünde  2 gün

İşçi Hangi Yakınlarının Ölümü Halinde İzinli Sayılır?

4857 sayılı kanunun ek 2 maddesine göre ölüm mazeretine göre izin kullanacak olan işçi bu izin hakkından kendi anne ve babasının,eşinin,kendi kardeşi ile çocuğunun ölmesi halinde faydalanmaktadır.Kanun maddesinde sayılan yakınlar haricinde işçinin dayı,amca,dede v.b akrabalarının ölmesi halinde ölüm izni kullanma hakkı bulunmamaktadır.Yine işçinin eşinin anne(kayınvalide) ve babası (kayınbaba) ölmesi halinde de işçinin  ölüm izni hakkından faydalanması mümkün değildir.Kanunda sayılmayan yakınları ölen işçi  izin kullanmak istiyor ise yıllık izninden kullanmak zorundadır.

Ancak işçinin bireysel sözleşmesinde veya toplu sözleşmede kanun maddesinde sayılan kişilerden daha fazla kişi içinde ölüm izni kullanma hakkı tanınmış ise o kişilerin ölümü halinde de  ölüm iznini kullanır.

Örneğin 696 sayılı KHK ile kadroya alınan işçiler için uygulanacak olan Toplu Sözleşme Hükümlerinde kanun maddesinde sayılmayan işçinin Kayınpeder veya kayınvalidesinin ölümünde  2 gün ölüm izni hakkı tanınmıştır.

Ölüm İzni Alan İşçinin Ücreti Kesilir mi?

Mazeret izinleri arasında sayılan işçinin ölüm izni ücretli izinlerdendir. Bu nedenle ölüm izni alan işçinin bu süre boyunca ücretinde herhangi bir kesinti yapılamaz.

İşveren İşçiye  Ölüm İzni  Vermek Zorunda mıdır?

Kanun maddesinde ilgili izinlerin verilmesi hususunda işverene takdir hakkı tanınmamıştır.Bu nedenle kanunda sayılan yakınları vefat eden işçiye talep etmesi halinde bu iznin verilmesi zorunludur.

İşçi Ölüm İznini Ne Zaman Kullanabilir ?

Mazeret izinleri hangi olay için veriliyorsa o olaya bağlı olarak verilen izinlerdir.Bu nedenle yakınları ölen işçi ölüm olayının vuku bulduğu tarihten itibaren bu izni kullanmak zorundadır.Ölüm olayından 10-15 gibi süre geçtikten sonra işçiye bu iznin verilmesi mümkün değildir.

Ölüm İzni Kullanmak İsteyen İşçi İçin Örnek Dilekçe

                                                                                                                                                                           ……/…../201..

Memurlar 2025'te emekli olunca maaşı düşecek mi? Memurlar 2025'te emekli olunca maaşı düşecek mi?

                                        …………………………………………………………(İşveren ismi yazılacak)

                                                                                                           

……./……./201.. - ...../……/201…. tarihleri arasında …………………………………………………………….. nedeniyle …. gün mazeret izni kullanmak istiyorum.

Saygılarımla arz ederim.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               İmza                                                                                                                                                                          Ad Soyad

T.C No :

Sicil No :

Adres :

Editör: TE Bilisim