İşçi ölü doğum yaparsa analık izni ve ödeneği alabilir mi?

İşçilerin doğumlarında çocuğun ölü doğması halinde işçinin ölü doğum nedeniyle analık izni alıp almayacağı ve analık ödeneğininden faydalanıp faydalanmacağı işçiler arasında merak konusu olmaktadır.

Hekim raporu ile düşük olduğu tespiti yapılmamışsa (genellikle 24. hafta öncesi gerçekleşen vakalar) ölü doğum kabul edilir. Bu durumda;

1- Analık izni ile ilgili 4857SK/74 ve alt mevzuatta açık bir hüküm yokken 657 SK göre çıkan Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:6'da "Ölü doğum yapan memur, sağ doğum yapan memura verilen doğum öncesi ve doğum sonrası analık izninden aynı şekilde yararlanacaktır." hükmü var. Bu hükmü işçiler lehine de esneterek düşünülürse ölü doğum yapan işçiye doğum sonrası için analık iznin verilmesi gerekir.

Kullanılmayan izin ücreti ödemesinden SGK kesintisi yapılır mı? Kullanılmayan izin ücreti ödemesinden SGK kesintisi yapılır mı?

2- SGK'nın 2016/21 sayılı genelgesinde analık ödeneği şartları sayılırken "Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması" diye belirtildiği için diğer şartları sağlayan ve bebeği ölü doğan sigortalı anneye analık ödeneği bağlanır.

Editör: Ümit Altınsoy