Disiplin cezasına konu eylemin hangi bent kapsamında olduğu belirtilmeli

Lisede öğretmen olarak görev yapan personele tevhiden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının D bendi uyarınca bir yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmiştir. 

Söz konusu işlemin iptali istemiyle açılan davaya bakan ilk derece mahkemesi; disiplin cezaları açısından da geçerli olan suç ve cezaların kanuniliği ilkesi gereğince disiplin cezası uygulayan disiplin kurulları ve disiplin amirlerince disiplin cezasına konu eylemin niteliği itibarıyla hangi madde, bent veya fıkra kapsamında olduğunun ve hangi cezanın uygulanması gerektiğinin net bir şekilde tespit edilmesi ve disiplin cezası uygulanmasına ilişkin işlemlerde de ceza maddesinin ve uygulanan cezanın somut bir şekilde ortaya konulmasının gerektiği, bu gerekliliğin; esasen işlemin yargısal denetiminin yapılması, öte yandan yeni bir fiili nedeniyle ceza işlemine muhatap olacak kamu görevlisinin geçmişte ceza uygulanmasına sebep olan fiilinin tekerrüründe bir derece ağır ceza verilmesi noktasında yapılacak değerlendirmelerde büyük önem taşıdığı, bu durumda, 657 sayılı Kanun'un 125. maddesinin birinci fıkrasının D bendinin hangi alt bendinin ihlal edildiği belirtilmeksizin uygulanan bir yıl süre ile kademe ilermesinin durdurulması cezasına ilişkin işlemde hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmetmiştir.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2020/2877 E.  ,  2023/61 K.

"İçtihat Metni"

T.C.

D A N I Ş T A Y

ONİKİNCİ DAİRE

Esas No : 2020/2877

Karar No : 2023/61

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: .............................. ilçesi … Lisesinde öğretmen olarak görev yapan davacının; tevhiden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının D bendi uyarınca bir yıl süre ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … tarihli ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 14/01/2019 tarih ve E:2015/4865, K:2019/8 sayılı bozma kararına uyularak; disiplin cezaları açısından da geçerli olan suç ve cezaların kanuniliği ilkesi gereğince disiplin cezası uygulayan disiplin kurulları ve disiplin amirlerince disiplin cezasına konu eylemin niteliği itibarıyla hangi madde, bent veya fıkra kapsamında olduğunun ve hangi cezanın uygulanması gerektiğinin net bir şekilde tespit edilmesi ve disiplin cezası uygulanmasına ilişkin işlemlerde de ceza maddesinin ve uygulanan cezanın somut bir şekilde ortaya konulmasının gerektiği, bu gerekliliğin; esasen işlemin yargısal denetiminin yapılması, öte yandan yeni bir fiili nedeniyle ceza işlemine muhatap olacak kamu görevlisinin geçmişte ceza uygulanmasına sebep olan fiilinin tekerrüründe bir derece ağır ceza verilmesi noktasında yapılacak değerlendirmelerde büyük önem taşıdığı, bu durumda, 657 sayılı Kanun'un 125. maddesinin birinci fıkrasının D bendinin hangi alt bendinin ihlal edildiği belirtilmeksizin uygulanan bir yıl süre ile kademe ilermesinin durdurulması cezasına ilişkin işlemde hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Soruşturma raporu tamamlanmadan disiplin cezası verilir mi? Soruşturma raporu tamamlanmadan disiplin cezası verilir mi?

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlemin hukuk ve usule uygun olarak tesis edildiği belirtilerek, İdare Mahkemesince verilen kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesinin 4. fıkrasında, Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Temyizen incelenen kararda, İdare Mahkemesince bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşılmış olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,

2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,

5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 01/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Editör: Haber Merkezi