Devlet Memuru Filmlerde  Oyunculuk Yapabilir mi?

Devlet Memurlarının Filmlerde oyuncu olarak çalışıp çalışamayacağı hususunda DevletPersonel Başkanlığı görüşü yazımız ekindedir.

 ÖZET: Devlet memurunun mesai saatleri dışında, hafta sonlarında ve resmi izinli  olduğu zamanlarda figüranlık yapıp yapamayacağı hk.( 7/9/2016-5388)

Bakanlığınız Muğla İli Fethiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü emrinde  ziraat mühendisi olarak görev yapmakta olan … 'nun mesai saatleri dışında, hafta sonlarında  ve resmi izinli olduğu zamanlarda figüranlık yapma isteğine dair görüş bildirilmesini talep  ettiğiniz ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 18/01/2014 tarihli ve 28886  sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren 02/01/2014 tarihli ve 6514 sayılı Kanun  ile değişik "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı 28 inci  maddesinde; "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını  gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari

mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite  ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları  görevler hariç).

Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro,  muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu  kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf  yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu  niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim  ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın  dışındadır.

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan  memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler." hükmü yer almaktadır.

Öte yandan; 05/12/2012 tarihi ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 1 inci  maddesinde; " Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile  bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan  fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon  kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir." hükmü yer almakta olup, aynı maddenin (B) bendinde sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleri eser olarak tanımlanmıştır. Ayrıca mezkûr Kanunun "Hakların Kullanılması" başlıklı 18 inci maddesinde de; "Mali hakları kullanma yetkisi münhasıran eser sahibine aittir. Aralarındaki özel sözleşmeden veya işin mahiyetinden aksi anlaşılmadıkça; memur, hizmetli ve işçilerin işlerini görürken meydana getirdikleri eserler üzerindeki haklar bunları çalıştıran veya tayin edenlerce kullanılır. Tüzel kişilerin uzuvları hakkında da bu kural uygulanır. Bir eserin yapımcısı veya yayımcısı, ancak eserin sahibi ile yapacağı sözleşmeye göre mali hakları kullanabilir." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanuna tabi personelin müzik, sinema ve televizyon projelerinde yer almasının; mezkur Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen davranış biçimine uyulması, söz konusu faaliyetin mesai saatleri dışında icra edilmesi, bu faaliyetten 5846 sayılı Kanun kapsamında elde edilen mali haklar haricinde herhangi bir ticari kazanç sağlanmaması, herhangi bir akit ile işverene bağlanılmaması, sosyal güvenlik kuruluşlarından biriyle ilişkilendirilmemesi ve de bu faaliyetin hukuki statüsü ve ilgili mevzuatı bakımından yukarıda yer verilen madde hükmünde belirtilen yasaklar haricinde bir faaliyet olarak değerlendirilmesi halinde mümkün olabileceği düşünülmektedir

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Editör: TE Bilisim