Ceza yargılamasında ceza alan memurun disiplin cezası 

Kamu görevlisine isnat edilen disiplin suçu, ceza yasası kapsamında da suç niteliğinde ise ve ceza yargılaması sonucunda suçun unsurların oluştuğu saptanmış ise, ceza mahkemesi kararının disiplin hukuku yönünden dikkate alınması gerekir

DANIŞTAY 12. DAİRE Esas No : 2008 / 4369 Karar No : 2010 / 4851 Karar Tarihi : 11.10.2010

İstemin Özeti : Kırıkkale ili Tapu Sicil Müdürlüğünde hizmetli olarak görev yapan davacının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/E-f maddesi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılmasına yönelik 21.1.2007 tarih ve 2 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın; bir Kamu görevlisine isnat edilen disiplin suçu, ceza yasası kapsamında da suç niteliğinde ise ve ceza yargılaması soncunda suçun unsurların oluştuğu saptanmış ise, ceza mahkemesi kararının disiplin hukuku yönünden dikkate alınması gerektiği açık olup; amirine fiili tecavüzde bulunduğu, doktor raporu, tanık ifadesi ve mahkeme kararı ile sabit olan davacının eylemine uyan Devlet memurluğundan çıkarma cezası. ile cezalandırılmasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddi yolunda Kırıkkale İdare Mahkemesinin 11.04.2008 günlü, E:2007/414 K:2008/287 sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Temyiz istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi :

Düşüncesi : İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı :

Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Teşkilat yapısında ve kadro sayısında küçülmeye gidilmesi kişinin resen emekli edilmesine gerekçe olur mu? Teşkilat yapısında ve kadro sayısında küçülmeye gidilmesi kişinin resen emekli edilmesine gerekçe olur mu?

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:

SONUÇ : Temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 11.10.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Editör: TE Bilisim