Ataması Yapıldıktan Sonra Ataması İptal Edilenlerin Harcırahı
Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve harcırah kanununa göre harcırah alabilecek olanların çalışmış oldukları memuriyet mahallinden başka yerdeki yerlere atanmaları durumunda 6245 sayılı Harcırah Kanununun 5. maddesinde sayılan yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masraflarından duruma göre bunlardan birini, bir kaçını veya tamamını almaları mümkündür.
Ancak bazı durumlarda ataması yapılan kişiler yeni görev yerlerinde göreve başlamadan atamaları iptal edilmektedir.Bu şekilde atamaları iptal edilen kişilerin harcırah alıp alamayacağı alacaksa ne kadar alacağı harcırah kanununun İzamından sarfınazar olunanların harcırahları başlıklı 26. maddesinde açıklanmıştır.Harcırah kanunun 26. maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda ataması yapıldıktan sonra ataması iptal edilenlerin alabilecekleri harcırahı bu kanun maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda açıklamaya çalışacağız..
-Ataması yapılan kişinin atama iptal işlemi yeni görev yerine hareket etmeden ve harcırah ödenmeden önce iptal edilmişse ilgili memura herhangi bir ödeme yapılmaz.
-Memurun ataması yapılıp ilgili memura harcırahı ödendikten sonra atamaları iptal edilirse bu kanuna göre müstahak bulundukları yer değiştirme masrafını alınmamak kaydıyla harcırah hesabına esas tutulan aylık veya ücretleri tutarının 1/4 ü nispetinde bir tazminat ödenir.İlgililerin peşin ödemiş olduğu ve geri alınması mümkün olmayan ulaşım masraflarıda memura ödenecek tazminata eklenir.
-Ataması yapılan memur hareket ettikten sonra atamalarından vazgeçilirse , iptal edilen atama onaylarının kendilerine tebliğ edildiği mahalle ve oradan da asıl vazife mahallerine atanmışlar ise bu son mahalle kadar hesap olunacak harcırahları kendilerine ödenir geri alınması kısmen veya tamamen imkansız bulunmuş olan bilet ücretleri de yol masrafına kendilerine ödenir.