2547 sayılı kanuna göre görevden uzaklaştırma tedbiri 

Üniversitelerde görev yapan profosör doçent v.b akademik kadrolar ile memur kadrolarında görev yapanlar hakkında uygulanacak olan görevden uzaklaştırma tedbiri hakkında 2547 sayılı kanunun 53 b maddesinde yer alan düzenlemeler

2547 sayılı Kanuna göre GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA: (Madde 53/B-)

Görevden uzaklaştırma, Devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında yürütülen kamu hizmetinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen üst kuruluşlar ile yükseköğretim kurumu yöneticileri, öğretim elemanları, memurlar ve diğer personel hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir.

Görevden uzaklaştırma tedbiri disiplin veya ceza soruşturmasının herhangi bir safhasında ÜÇ AY SÜREYLE alınabilir. Soruşturmayı yürütenler görevden uzaklaştırmayı teklif edebilirler. Bu sürenin bitiminde tedbir kararının alınmasına ilişkin sebeplerin devam etmesi halinde tedbir her defasında üç ay uzatılabilir.

İkinci üniversitede bazı bölümlere yaş şartı geldi İkinci üniversitede bazı bölümlere yaş şartı geldi

Görevden uzaklaştırmaya Yükseköğretim Üst Kuruluş Başkanları ile Devlet yükseköğretim kurumlarında atamaya yetkili amirler, vakıf yükseköğretim kurumlarında rektörler ve bağımsız vakıf meslek yüksekokullarında müdürler yetkilidir.

Rektörlerin, bağımsız vakıf meslek yüksekokulu müdürlerinin ve dekanların görevden uzaklaştırılması kararı disiplin amirinin teklifi üzerine Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından verilir. Görevden uzaklaştırma kararları atamaya yetkili amirlere bildirilir.

2547 sayılı kanunan göre Görevden Uzaklaştırılanlar Hakkında Soruşturmaya Başlama Süresi

Görevinden uzaklaştırılanlar hakkında görevden uzaklaştırmayı izleyen on işgünü içinde soruşturmaya başlanması şarttır.

2547 sayılı kanunan göre Görevden Uzaklaştırılanlar Hakkında Soruşturma Başlatmayanların veya Göreve Başlatmayanların  Sorumluluğu

Görevden uzaklaştırma işleminden sonra süresi içinde soruşturmaya başlamayan, görevden uzaklaştırma tedbirinin kaldırılmasının zorunlu olduğu durumlarda bu tedbiri kaldırmayan veya görevden uzaklaştırma işlemini keyfi olarak veya garaz ya da kini dolayısı ile yaptığı, yaptırılan soruşturma sonunda anlaşılan yetkililer, hukuki, mali ve cezai sorumluluğa tabidirler.

2547 sayılı kanunan göre Görevden Uzaklaştırılanların Mali Haklarına İlişkin Düzenleme

-Görevden uzaklaştırılanlar, kanunların öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. Ancak görevden uzaklaştırma süresi içinde kendilerine aylıklarının veya ücretlerinin üçte ikisi ödenir.

-Göreve tekrar başlatılmanın zorunlu olduğu durumlarda, bunların aylıklarının veya ücretlerinin kesilmiş olan üçte biri kendilerine ödenir ve

- Devlet yükseköğretim kurumlarında çalışanlar bakımından görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin dereceye yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak ve akademik yükselme için gerekli bekleme süresinden sayılmak suretiyle değerlendirilir.

Görevden Uzaklaştırma Tedbirinin Kaldırılmasına İlişkin Düzenleme

-Soruşturma sonunda KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARMA CEZASI önerilmesi hali dışında görevden uzaklaştırma tedbiri, bu tedbiri alan yetkililerce derhal kaldırılır.

-Görevden uzaklaştırma tedbiri alınmakla beraber, Soruşturma Sonunda Yetkili Makam Veya Mercilerce HAKKINDA KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARMADAN BAŞKA BİR DİSİPLİN CEZASI VERİLENLER ile ceza kararından evvel haklarındaki disiplin soruşturması af ile kaldırılanlar, bu kararların kesinleşmesi üzerine veya tedbir süresinin dolması hâlinde derhal göreve iade edilirler.

-Kişinin görevi başında kalmasının, soruşturmanın devamına engel olmadığı hallerde görevden uzaklaştırma tedbiri süresi dolmadan da kaldırılabilir

Editör: TE Bilisim