Özellikle son yıllarda kamu kurum ve kuruluşları personellerini özel firmalarca düzenlenen kurs ve eğitim seminerlerine göndermektedirler.Düzenlenmekte olan eğitimlerde eğitim bedeli adı altında belli miktar para ilgili firmalara ödenmekte eğitime katılan personellerin konaklama bedelleri ise  firmalarca karşılanmaktadır.Aşağıda yayınlamış olduğumuz Sayıştay Temyiz Kurulu kararında bu şekildeki eğitimlere katılanlara eğitim günleri için ödenen yevmiyeler kamu zararı gerekçesi ile ilgililer adına borç olarak çıkarılmıştır.Sayıştay Başkanlığı vermiş olduğu kararda geçici görevli olarak görevlendirilen personellere ödenen yevmiyelerin geçici görevli personellerin geçici görevli oldukları mahallerde yemek ve yatacak masraflarına karşılık ödendiğini, özel kursa katılan personellerin bu masrafları yapmadığını,dolayısıyla kursu veren firmaca karşılanan bedeller için kurs süresinde otellerde geçen süreler için kamu görevlisine yevmiye ödenmesine gerek olmadığına karar vermiştir.Sayıştay Kararında bu şekilde kursa katılanların sadece kursa katılmak için gidiş günü ve kursun bitiminden sonra memuriyet mahalline dönüş günü için yevmiye ödenmesi gerektiğine karar vermiştir.

4d kamu işçisi geçici görev yolluğu alabilir mi? 4d kamu işçisi geçici görev yolluğu alabilir mi?

ÖZET: Yemek bedeli semineri düzenleyen kuruluşa ödendiği takdirde, seminere kalanlara sadece gidiş dönüş günleri için harcırah ödenebileceği, yolda geçen günler haricindeki günler için harcırah ödenemeyeceği hk.

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı

Tutanak No : 38531

Tutanak Tarihi : 04.03.2014

Dosyada mevcut belgeler okunup incelendikten sonra gereği görüşüldü:

1368 sayılı ilamın 2. maddesinde, 2009 Yılı içersinde Antalya'da düzenlenen seminere kalan belediye personeline, konaklama ve yemek ücretleri Belediye tarafından  semineri düzenleyen  kuruluşlara ödenmesine rağmen ayrıca yurt içi harcırah verilmesi nedeniyle 352,50 TL.ye tazmin hükmü verilmiştir.

…………………………………………….

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun "Harcırahın Unsurları" başlıklı 5.maddesinde; "Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu Kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstahak olur.” hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun "Muvakkat Vazife Harcırahı (Yol Masrafı ve Yevmiye)" başlıklı 14.maddesinde ise;

"Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal bagaj ve ikametgâh veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:

1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere; (...) " denilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre harcırah; memuriyet mahallinden başka bir yere giden memurlara katlanmış oldukları giderler karşılığı ödenmesi gereken paradır. Bu Kanuna göre harcırah deyimi, ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birini, birkaçını veya tamamını ifade eder. Yol masrafı, yolculukta kullanılacak nakil vasıtası ücretidir. Yevmiye ise; bu yasaya göre yolluk verilmesini gerektiren yolculuk ve oturmalar dolayısı ile ilgililere iaşe (yeme içme) ve ibate (konaklama) giderlerin karşılığı olarak, miktarı yurt içi için ilgili yıl Bütçe Kanunu ve yurtdışı için Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen gündeliği ifade eder.

Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesinde; 2009 yılı içerisinde çeşitli tarihlerde, Antalya'da düzenlenen eğim

seminerlerine katılımcı olarak personel gönderildiği, söz konusu seminerler için Yenişehir Belediyesi tarafından organizatör kuruluşlara 06.11.2009 tarih ve 3989 yevmiye nolu ve 17.11.2009 tarih ve 4230 yevmiye nolu ödeme emirleri ile seminer ve konaklama ücreti ödendiği, bununla birlikte seminerlere kalan personele de 2009 yılı Bütçe Kanunu ile belirlenen miktarda yurt içi  gündeliği verildiği görülmüştür. Söz konusu seminerlere ait tüm giderler (konaklama, kahvaltı, öğle‐ akşam yemekleri) ilgili organizatör birliklere Belediyece ödendiğinden yukarıda bahsedilen mevzuat hükümlerine göre katılımcılara seminer süresince ayrıca gündelik verilmesi mümkün değildir.

Diğer taraftan ilam hükmünde; ”geçici görevli olarak gönderilen personelin tüm giderlerinin seminer veya eğimi

düzenleyen kurum tarafından karşılandığı durumlarda gidiş ve dönüşe ilişkin masraf ve gündelikleri dışında herhangi bir ödemenin yapılması mevzuata aykırıdır.” denilerek gidiş ve dönüş günlerine ilişkin gündelik ve yol giderinin ödenmesi kabul edilmişken kamu zararı tablosunda seminerde geçen günler ile birlikte gidiş ve dönüş

günleri için verilen gündelikler için de fazla ödeme hesaplandığı görülmüştür.

Personelin katıldığı eğitim seminerlerine katılım bedeli olarak belediye bütçesinden semineri düzenleyen organizatör firmaya yapılan ödemeler ile bu seminerlere katılan personele yolda geçen günler için yevmiye ve yol gideri ödemelerinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.

ÖNEMLİ NOT 

Sayıştay Başkanlığı ile verilen en son kararda kurs günleri için yevmiye ödenmemesi uygulamasına son verilmiş ve ilgili günler içinde yevmiye ödenmesine karar verilmiştir.İlgili karara buradan ulaşabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim