İlk atamada memura harcırah ödenir mi?

Memurluğa ilk defa atanan kişilere harcırah sürekli görev yolluğu alabilir mi.

2025 yılı memur harcırah tutarları belli oldu. 2025 yılı memur harcırah tutarları belli oldu.

Memur iken gerek kendi kurumunda gerekse başka kuruma atanan memurlara 6245 sayılı harcırah kanununa göre sürekli görev yolluğu ödenmektedir. Memurun memuriyet mahalli dışına atanması durumunda ödenen bu harcırah , ilk defa göreve başlayanlarada ödenip ödenmeyeceği merak konusu olmaktadır. Harcırah kanununda ilk defa memurluğa atananlara sürekli görev yolluğu ödemesi yapılacağına dair bir düzenleme bulunmamakta birlikte ilk defa memur olarak atananlardan bazıları bu harcırahı talep etmiş ve idarece ödeme yapılmayınca konu yargıya intikal etmiştir. Konuya ilişkin olarak en üst mahkeme olarak anayasa mahkemesi tarafından verilen bir kararda ilk defa memur olarak atanan memura sürekli görev yolluğu ödenmemesi işlemi mevzuata uygun bulunmuştur.İlgili mahkme kararı yazımız ekinde yer almaktadır.

Anayasa Mahkemesinin 2006/44 esas sayılı 20/03/2008 tarihli bir kararının gerekçesinde “İlk defa devlet memurluğuna atanan kişi, görevine başlayıncaya kadar memur ya da kamu görevlisi sayılmamakta, görevine başladığı tarihten itibaren kamu görevlisi sıfatını kazanmaktadır. Bu süreye ilişkin olarak kendisine aylık ödenmemekte, tedavi yardımı hizmetleri ile memurlara ve diğer kamu görevlilerine sağlanan bir takım haklardan yararlandırılmamaktadır. Oysa naklen atanan kamu görevlileri, naklen atama işleminin yapıldığı tarihten önce kamu görevlisi olup, belirli bir statü hukuku içerisinde kendilerine yüklenilen kamu görevini yerine getirmektedirler. Bu durumda, ilk defa devlet memurluğuna atananlar ile halen devlet memuru olup da naklen ataması yapılanlar aynı hukuksal konumda bulunmamaktadırlar.

“İlk defa devlet memurluğuna atanan kişiler kamu görevlisi sıfatını, görevlerine başladıkları tarihten itibaren kazandıklarından ve görevlerine başlamadıkları sürece kamu görevlisi sayılmadıklarından, atandıkları görev yerlerine ulaşıncaya kadar üstlendikleri giderlerin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklandığını söylemek mümkün değildir. Böyle olunca da, atandıkları yere giderken üstlendikleri giderlerin kamuca paylaşılması zorunluluğu bulunmamaktadır.” diyerek hüküm kurduğu görülmektedir.

Editör: Haber Merkezi