Üniversitelerde 13 b 4 Görevlendirmelerde Geçici Görev Yolluğu Harcırah Yolluk Alınabilir mi?
Bilindiği üzere Üniversite çalışan personellerin en fazla karşılaştığı durumlardan biride 13-B/4 kapsamında yapılan görevlendirmelerde alınacak olan harcırah konusudur.Bazı durumlarda yapılan görevlendirmeler geçici görev olmadan çıkarak çok uzun süreler devam etmektedir.Bu şekilde uzun süreli yapılan görevlendirmelerde ilgili personellere geçici görev yolluğumu yoksa sürekli görev yolluğumu ödenmesi hususunda Maliye Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne sorulan görüşe ilgili Genel Müdürlükçe verilen cevapta
"asli ve sürekli kamu hizmetlerinin, bu hizmetlerin yürütülmesi için ihdas edilmiş kadrolara atama yapılmaksızın, 1 yılı aşan süreler için yapılan geçici görevlendirmelerle yürütülmesi, 6245 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde düzenlenmiş olan “geçici görevlendirme” kapsamında değerlendirilmemesi gerekmektedir. Dolayısıyla, söz konusu görevlendirmelerin görevin süresi yönünden değerlendirilmesi ve yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde ilgililere geçici veya sürekli görev yolluğunun ödenmesi gerekmektedir" şeklinde görüş bildirilmiştir.
13 b 4 Harcırah Ödemelerine İlişkin Maliye Bakanlığı Görüşü
İlgili görüş yazımız ekindedir.
T.C. MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
Sayı : B.07.0.BMK.0.17.523-1761-3285 14/03/2012
Konu : Harcırah
……………….….. ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE
İlgi : 27/02/2012 tarihli ve B.30.2.ASÜ.0.65.00.00-904.99-122-737 sayılı yazınız. İlgi yazınızın incelenmesinden, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13 üncü maddesinin (b) fıkrasının 4 numaralı bendi uyarınca memuriyet mahalli dışında üniversitenin başka bir biriminde görevlendirilenlere 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca sürekli görev yolluğu ödenip ödenmeyeceği hususunda Bakanlığımızdan görüş talebinde bulunulduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere, 2547 Sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (b) fıkrasının 4 numaralı bendinde “uygun gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni görevler vermek” rektörün yetki ve görevleri arasında sayılmıştır.
Öte yandan, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 10 uncu maddesinin (1) numaralı bendinde, yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen atanan memur ve hizmetlilere sürekli görev yolluğu verileceği, 14 üncü maddesinde ise, kurumlara ait bir vazifenin yapılması amacıyla geçici olarak yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere geçici görev yolluğu olarak yol gideri ve gündelik verileceği ve aynı Kanunun 42 nci maddesinde yurt içinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla gündelik verilemeyeceği, ilk 90 gün için tam, takip eden 90 gün için 2/3 oranında gündelik ödeneceği hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre, yurt içinde bir yıllık dönem zarfında aynı şahsın, aynı yerde ve aynı iş için geçici olarak görevlendirilmesi halinde , ilk 90 gün için tam, takip eden 90 gün için 2/3 oranında gündelik ödenmesi mümkün olup, 180 günden fazla gündelik verilmesine imkan bulunmamaktadır.
Ancak, asli ve sürekli kamu hizmetlerinin, bu hizmetlerin yürütülmesi için ihdas edilmiş kadrolara atama yapılmaksızın, 1 yılı aşan süreler için yapılan geçici görevlendirmelerle yürütülmesi, 6245 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde düzenlenmiş olan “geçici görevlendirme” kapsamında değerlendirilmemesi gerekmektedir. Dolayısıyla, söz konusu görevlendirmelerin görevin süresi yönünden değerlendirilmesi ve yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde ilgililere geçici veya sürekli görev yolluğunun ödenmesi gerekmektedir. Bilgilerini rica ederim.