Üniversitelerde 2547 sayılı Kanun'un 39. maddesine  görevlendirme işlemleri 

2547 sayılı Kanun'un 39. maddesine göre görevlendirme Kapsamı:

- Kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmak, araştırma ve inceleme gezileri yapmak, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmak için öğretim elemanlarının yurt içinde ve yurt dışındagörevlendirilmesidir.

- 90 gün ve daha kısa süreli olanlara kısa süreli; 91 gün ve daha uzun süreli olanlara uzun süreli görevlendirme adı verilmektedir.

- Uzun süreli görevlendirmelerde öğretim elemanının görevlendirildiği yer; yurtiçinde ise görevlendirmenin bitimine müteakip gün içinde, yurtdışında ise 15 (on beş) gün içerisinde üniversitemizde göreve başlaması gerekmektedir.

2547 sayılı Kanun'un 39. maddesine göre görevlendirme Başvuru ve İşlem Süreci:

- Öğretim elemanımızın görevlendirme talep yazısı üzerine ilgili Bölüm/Anabilim Dalının talep hakkındaki uygunluk görüşünün Fakülte/Enstitüye iletilmesineticesinde; Ödemesi bulunmayan görevlendirmelerden;

- Yurtiçine yapılan ve 1 haftaya kadar olanlar için ilgili Fakülte/Enstitü tarafından Dekan/Enstitü Müdürü onayı alınır. Onay bilgi amacıyla Başkanlığımıza da iletilir.

- Yurt içine yapılan ve 15 güne kadar olanlar (15 gün dâhil) ile yurtdışına yapılanlar için ilgili Fakülte/Enstitü tarafından Rektörlük onayı alınır. Onay bilgi amacıyla Başkanlığımıza da iletilir.

- Görevlendirme süresi 16 gün ile 90 güne kadar(90 gün dâhil) olanlariçin Fakülte/EnstitüYönetim Kurulu Kararı çıkartılır.Fakülte/EnstitüKuruluKararıüzerineilgiliFakülte/Enstitütarafından Rektörlük onayı alınır. Onay bilgi amacıyla Başkanlığımıza da iletilir.

- Görevlendirme süresi 91 gün ve daha uzun süreli olanlar için Fakülte/Enstitü Yönetim KuruluKararı çıkartılır. Fakülte/Enstitü Yönetim Kurulu Kararı sonrasında Üniversite Yönetim Kurulu Kararı alınır. Üniversite Yönetim Kurulu Kararına istinaden öğretim elemanımız hakkında Başkanlığımız tarafından görevlendirme onayı alınarak bu onay ilgilinin Fakülte/Enstitüsüne ve varsa görevli olduğu birime de gönderilir.

Ödemesi Fakülte Bütçesinden yapılacak olan görevlendirmelerden;

- Fakülte/Enstitü Yönetim Kurulu Kararı çıkartılır. Fakülte/Enstitü Kurulu Kararı üzerine ilgili Fakülte/Enstitü tarafından Rektörlük onayı alınır. Onay bilgi amacıyla Başkanlığımıza da iletilir. Takibi İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan Rektörlük, DPT, TÜBİTAK, SANTEZ, vs. gibi bütçelerden ödemesi yapılacak olan görevlendirmelerden;

- Fakülte/Enstitü Yönetim Kurulu Kararı çıkartılır. Fakülte/Enstitü Yönetim Kurulu Kararı sonrasında Üniversite Yönetim Kurulu Kararı alınır. Üniversite Yönetim Kurulu Kararına istinaden öğretim elemanımız hakkında Başkanlığımız tarafından görevlendirme onayı alınarak bu onay ilgilinin Fakülte/Enstitüsüne ve varsa görevli olduğu birime degönderilir.

- Bu madde kapsamında görevlendirilmeyi talep eden Öğretim Elemanlarının hak kaybına uğranmaması adına talep öncesinde http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.10155&MevzuatIliski =0&sourceXmlSearch=yurti%C3%A7i adresinden ilgili yönetmeliği incelemeleri gerekmektedir.

2547 39 madde kanun metni 

Yurt içinde ve yurt dışında görevlendirme:

Madde 39 – (Değişik: 9/4/1990 - KHK - 418/25 md.; İptal: Ana.Mah'nin 5/2/1992 tarih ve E.1990/22, K.1992/6 sayılı Kararı ile; Yeniden düzenleme: 18/5/1994 - KHK - 527/17 md.) Öğretim elemanlarının kurumlarından yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmalarına,araştırma ve inceleme gezileri yapmalarına, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmalarına, bir haftaya kadar dekan, enstitü ve yüksek okul müdürleri, onbeş güne kadar rektörler izin verebilirler. Bu şekilde onbeş günü aşan veya yolluk verilmesini gerektiren veya araştırma ve incelemenin gerektirdiği masrafların üniversite ile buna bağlı birimlerin bütçesinden veya döner sermaye gelirlerinden ödenmesi icabeden durumlarda, ilgili yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı gereklidir. Öğretim elemanları birinci fıkrada ve bu Kanunun 33 üncü maddesinde sayılan yurt dışına gönderilme halleri dışında mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak için Cumhurbaşkanınca üniversiteler itibariyle bir yılı geçmeyecek şekilde her yıl belirlenecek kontenjan ve süreler dahilinde yurt dışına gönderilebilecekleri gibi aynı amaçlarla dış burslara dayanılarak da gönderilebilirler. Belirlenen kontenjanların üniversiteye bağlı birimler arasında dağıtımı üniversite yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı,gönderilme ise ilgili yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı ile olur. Zorunlu hallerde yurt dışında kalma süresi ilgili yönetim kurulunun kararı ve rektörün onayı ile yarısına kadar uzatılabilir. Bunlar hak ve yükümlülükleri bakımından 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aynı amaçla yurt dışına gönderilenlerin tabi oldukları hükümlere tabi olurlar. Ancak, bunlara yapılacak ödemenin miktarı Devlet memurlarına yapılacak ödemeyi geçmemek üzere üniversite yönetim kurulunca daha düşük olarak tespit edilebilir. Öğretim elemanlarından kendilerine yurt dışı kuruluşlarınca burs veya ücret sağlananlar,görev yapacakları sürece Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği esaslara göre üniversite yönetim kurulunun kararı ile aylıklı veya aylıksız izinli de sayılabilirler. (1)

1-KISA SÜRELİ GÖREVLENDİRMELER (3 AYA KADAR -89 GÜN)

a)      1 haftaya kadar yolluksuz - yevmiyesiz görevlendirmeler: 

Dekan/Müdür yetkisindedir.

Gereken evraklar:

1-Görevlendirme talebine ilişkin dilekçe

2-Davet mektubu (Yabancı Dilde ise Türkçe Tercümesi)

3-Bölüm/Anabilim Dalı Başkanlığı görüş yazısı

4-Birim tarafından düzenlenecek PBYS Geçici Görevlendirme Onayı Formu.

b)     1 haftadan 15 güne kadar yolluksuz - yevmiyesiz görevlendirmeler:

Rektör yetkisindedir.

Gereken evraklar:

1-Görevlendirme talebine ilişkin dilekçe

2-Davet mektubu (Yabancı Dilde ise Türkçe Tercümesi)

3-Bölüm/Anabilim Dalı Başkanlığı görüş yazısı

4-İlgili birim teklif yazısı

c)      15 günü aşan ve yolluk-yevmiye verilmesini gerektiren görevlendirmeler:

Rektör yetkisindedir.

Gereken evraklar:

1-Görevlendirme talebine ilişkin dilekçe

2-Davet mektubu (Yabancı Dilde ise Türkçe Tercümesi)

3-Bölüm/Anabilim Dalı Başkanlığı görüş yazısı

4-İlgili Birim Yönetim Kurulu Kararı

5-İlgili birim teklif yazısı

2-UZUN SÜRELİ GÖREVLENDİRMELER (3 AYDAN FAZLA 1 YILA KADAR)

 Üniversite Yönetim Kurulu ve Rektör yetkisindedir.

Gereken evraklar:

1-Görevlendirme talebine ilişkin dilekçe

2-Davet mektubu (Yabancı Dilde ise Türkçe Tercümesi)

3-Bölüm/Anabilim Dalı Başkanlığı görüş yazısı

4-İlgili Birim Yönetim Kurulu Kararı

5-İlgili birim teklif yazısı

6-Taahütname ve Kefaletname Senedi

 3-ÖĞRETİM ÜYELERİ İÇİN GÖREVLENDİRME HUSUSLARI

1) Öğretim üyelerinin maaşlı yurtdışı görevlendirme süresi 1 yılı aşamaz. Gerektiğinde bu süre maaşsız olarak 1 yıla kadar daha uzatılabilir.

2) Öğretim üyelerinin uzun süreli görevlendirmelerde üniversitede veya muhtelif üniversitelerde en az 6 yıl çalışmış olması şartı aranır.

3) Önceki uzun süreli görevlendirmesinden sonra göreve başlama tarihinden 6 yıl geçmiş olması gerekmektedir.

4-ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ GÖREVLENDİRME HUSUSLARI

       1) Araştırma görevlileri (33/a, 35. Madde ve ÖYP’li araştırma görevlileri için), üniversitede en az 1 yıl görev yapmış olmak ve mecburi hizmet yüklenmek  şartıyla yurtdışında 1 yıla kadar görevlendirilebilirler.

       2) 50/d maddesine göre görev yapmakta olan araştırma görevlileri için 89 günden fazla uzun süreli maaşlı görevlendirme yapılamaz.

Üniversitede toplantılara katılmayan üyeler ne ceza alır Üniversitede toplantılara katılmayan üyeler ne ceza alır

GENEL HUSUSLAR

       1-Vize ve/veya Hizmet Damgalı Pasaport gerektiren Yurt dışı görevlendirme tekliflerinde işlemler için geçecek süre dikkate alınarak tekliflerin en geç 1 ay önceden Rektörlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir.

       2-Onaylanan Yurtdışı/Yurtiçi görevlendirmelerin gerçekleşmemesi veya değişmesi durumunda konunun mutlaka Rektörlüğümüze bildirilmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim