Özel Sektörde Çalışılan Sürelerin Memurun Yıllık İznine Etkisi

Memurların yıllık izin olarak kullanacakları izinlere ilişkin düzenlemeler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102. maddesinde düzenlenmiştir.İlgili kanun maddesine göre ;

-Memuriyetteki hizmet süresi Bir (1)  yıldan On (10) yıla kadar olan memurlar 20 gün yıllık izin kullanabilmektedirler.Memuriyete yeni başlamış olan aday memurlar 1 yıllık hizmet süresini tamamlamadan yıllık izin kullanamamaktadırlar.

-Memuriyetteki hizmeti 10 yıldan fazla olanlar ise 30 gün izin hakkı kazanmaktadırlar.

İlgili kanun maddesine bakıldığında izin sürelerinin memurun hizmet süresine göre belirlendiği anlaşılmaktadır.Hizmet sürelerinin hesabında sadece fiilen memurlukta geçen sürelerin mi dikkate alınması gerektiği, başka yerlerde çalışılan sürelerinde bu hizmet süresine eklenip eklenemeyeceği hususu ise  154 sıra nolu Devlet Memurları Kanunu Genel tebliğinde açıklanmıştır.İlgili tebliğe baktığımızda ise memurun yıllık izin sürelerinin hesabında dikkate alınacak olan süreler anlatılmıştır.

İlgili tebliğe göre;

Yedek subaylıkta geçen süre sözleşmeli personelin izin hesabında dikkate alınır mı? Yedek subaylıkta geçen süre sözleşmeli personelin izin hesabında dikkate alınır mı?

-Hangi unvanda ve meslekte çalıştığına bakılmaksızın Kamu kurum ve kuruluşu olarak değerlendirilen kurumlarda geçen hizmet süreleri memurun izin hesabında dikkate alınmak zorundadır.Konuyu örnekle açıklamak gerekirse daha önce kamu kurumunda işçi olarak çalışan,vekil ebe,vekil hemşire,4/B sözleşmeli ve benzeri kadrolarda yapılan çalışmalar memur olarak atanan kişinin yıllık izin hesabında dikkate alınmak zorundadır.Önceden 5 sene vekil ebelik yapan bir kişi memur olduktan sonrada 5 sene daha çalışıp hizmet süresinde 10 yılı tamamladığında asli memurluktaki hizmet süresi 5 yıl olduğu halde önceki hizmetinden dolayı 10 yılı  geçen hizmet süresinden dolayı 30 gün izin hakkını kazanacaktır.

-Tebliğde kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi hizmet sürelerinin hesabında değerlendirmeye alınan özel sektördeki çalışmalarının da izin hesabında dikkate alınması yönünde açıklama yapılmıştır.

Dolayısıyla yukarıda yer alan kanun maddeleri ile 154 sıra sayılı tebliğde yer alan hükümler birlikte değerlendirildiğinde memuriyetten önce özel sektörde çalışılan sürelerden kazanılmış hak aylığının hesabında dikkate alınan sürelerin memurun izin hesabında da dikkate alınması ve memurun yıllık izin süresinin buna göre belirlenmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim