657 sayılı kanununa göre memur yıllık izin, memur babalık izni, memur analık izni , memur refakat izni memur mazaret izinleri 

657 sayılı kanuna göre devlet memuru olarak görev yapanların yıllık izin sürelerinin ne kadar olduğu 102 madde de açıklanmıştır. 

657 sayılı Kanunun Memurların Yıllık İznini  düzenleyen 102''nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, memurun hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olması durumunda memurun yıllık izin hakkı yirmi  gün olarak verilir , memurun hizmeti on yıldan fazla olması durumunda memurun yıllık izin hakkında artış meydana gelmekte ve memurun izin hakkı  30 gün olmaktadır. Yani memurun hizmet yılına göre yıllık izin hakkıda değişmektedir. Bazı memurların memurluktan önceki çalışmaları yıllık izne etki ederken bazılarının sigortalı süreleri yıllık izine etki etmemektedir.

Memurun iznini en fazla kaç parçada kullanacağı şeklinde belirleme yapılabilir mi? Memurun iznini en fazla kaç parçada kullanacağı şeklinde belirleme yapılabilir mi?

Memurların Hastalık İzni ne kadar , memurun uzun süreleri hastalığında hastalık izin hakkı kaç gündür?

- Memurların hasta olmaları durumunda hastalık izni kulanma hakları vardır.  hastalık izni normal şartlarda 12 aya kadar olurken kanser ve verem gibi ağır hastalıklarda ise 18 aya kadar çıkmaktadır.

Memurların  Refakat İzni, memurun hangi yakınları hasta olursa memura refakat izni verilir

-Memurların  (anne, baba, eş ve çocuk) refakat edilmesi gereken ciddi bir hastalığa yakalandıysa veya kaza geçirdiyse refakat izinleri vardır. Refakat izninin alınabilmesi için hastalığın veya tedavi sürecinin doktor raporu tarafından belgelenmesi şartı vardır. Belgelenmesinin ardından memurlar 3 aya kadar refakat izni alabilirler.

Memurların Mazeret İzni

-Kadın memurların doğumdan önce 8 ay ve doğumdan sonra 8 ay olmak üzere toplam 16 ay doğum izni bulunmaktadır. 

-Eşi doğum yapan erkek memurların ise kendi istekleri üzerine toplam 10 gün babalık izinleri bulunmaktadır.

-Ayrıca en az %70 engelli çocuğu olan memurların çocuğunun hastalanması üzerine 10 güne kadar mazeret izni bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim