Devlet memuru olarak çalışanlar yıllık izinlerini yurt dışında geçirmek isterlerse idarelerinden amirlerinden izin almak zorunda mıdır.?

 Memur Yıllık İzinde Yurt Dışına Çıkmak İçin İzin Almak Zorunda mı? memur yurt dışı çıkma izni nasıl alınır ?

Memurun iznini en fazla kaç parçada kullanacağı şeklinde belirleme yapılabilir mi? Memurun iznini en fazla kaç parçada kullanacağı şeklinde belirleme yapılabilir mi?

Bilindiği üzere devlet memuru olarak çalışanların hizmet sürelerine göre yıllık izin hakları bulunmaktadır.Memurlar yıllık izinlerini yurt içinde geçirebilecekleri gibi yurt dışında da geçirmeleri mümkündür.Devlet memurları kanununa göre daha önceki düzenlemelerde memurların ikamet mecburiyeti bulunmaktaydı.Bu nedenle devlet memuru olarak çalışanlar izinlerini memuriyet mahalli dışında geçirmek istediklerinde bu durumu izin kağıtlarında bildirerek almış oldukları izinde bu durum içinde onay almaktaydılar.İlgili düzenleme Devlet Memurları Kanununun İkamet Mecburiyeti başlıklı Ek 20. maddesinde düzenlenmişti.

2011 yılında 6111 sayılı kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılan düzenleme ile Ek 20. madde yürürlükten kaldırılmıştır.

İlgili düzenlemeden sonra devlet memurlardan yıllık iznini yurt dışında geçirmek isteyenlerin herhangi bir onay almasına gerek kalmamıştır.Bu nedenle yıllık iznini yurt dışında geçirmek isteyen memurlar kurumundan veya amirin ayrıca bir izin almasına gerek yoktur.

Konuya ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığınca verilen 09.05.2013 tarih ve 6643 sayılı görüşte de  "yıllık iznini yurt dışında geçirmek isteyen memurların kurumlarından ayrıca bir izin almalarına gerek olmadığı, ancak kamu kurum ve kuruluşlarının kendi iç mevzuatları gereğince hizmetlerin aksamaması ve sürekliliğin sağlanması açısından personele istenildiğinde ulaşılabilmesine imkan sağlayacak şekilde iznin geçirileceği yere ilişkin bilgiler ile iletişim bilgilerinin izin talebinde bulunulurken belirtilmesinin uygun olacağı" bildirilmiştir.

Editör: TE Bilisim