Doğum Yapan Memurun Süt İzin Hakkı

Memur Süt İznini Biriktirip Gün Olarak Kullanabilir mi?

Doğum Yapan Memurun Süt İzin Hakkı Memur Süt İznini Biriktirip Gün Olarak Kullanabilir mi? günlük saatlik süt izinleri birleştirilip kullanılabilir mi, süt izni toplu olarak kullanılabilir mi

Devlet memurları kanununa göre memurlara tanınan izin haklarının bazıları herhangi bir olayın oluşuna bağlanmışken bazı izinler herhangi bir olaydan bağımsız olarak kullanılmasına izin verilmiştir.Süt izni de doğum yapan memura çocuğunu emzirmesi için kanunda belirlenen gün ve saatlerde kullanılması üzere verilmiştir.Süt izni kullanan memurun gün içinde kullanmadığı süt izinlerini başka bir günde kullanıp kullanamayacağı veya kullanılmayan süt izinlerinin birleştirilerek  daha sonra gün olarak kullanıp kullanamayacağını açıklayacağız.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 104’üncü maddesinin (D) bendinde “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.”ifadesi yer almaktadır.

İlgili mevzuat hükmüne göre  doğum yapan kadın memurun çocuğunu emzirmesi için analık iznin bitim tarihinden itibaren 6’şar aylık iki periyot halinde 3 ve 1,5 saatlik süt izni kullanması öngörülmüş, bu izninin gün içinde hangi saatlerde kullanılacağı  kadın memura bırakılmıştır.

Bunun yanında Devlet Memurları kanununda yer alan mazeret izinlerine ilişkin ayrıntılı açıklama  Devlet Personel Başkanlığınca yayımlanan 6 sıra nolu  Kamu Personel Genel Tebliğinde yapılmıştır.

Söz konusu Tebliğde süt izninin kullanımı ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

 “3) Süt izninin kullanımı

a) Süt izninden sadece kadın memur yararlanır.

b) Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur tarafından belirlenir.

Memur izinlerini yurtdışında geçirmek için izin alması gerekir mi? Memur izinlerini yurtdışında geçirmek için izin alması gerekir mi?

c) Memur, süt izninden ve 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (F) fıkrasında yer alan yarım gün izin hakkından aynı anda yararlanamaz.

ç) Süt izninin, memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullanması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu izin birleştirilerek sonraki günlerde kullanılamaz.

d) Süt iznini kullanmakta iken çocuğun ölümü halinde memur bu iznin kalan süresini kullanamaz.”

Süt izni kanunda belirlenen dönemde çocuğun beslenmesine yönelik bir haktır. Memurun değişik sebepler nedeniyle çalışmadığı ve çocuğunun yanında olduğu döneme ilişkin izinlerin sonradan kullanılmasının mümkün bulunmamaktadır.Bu nedenle Süt izinleri toplanmak suretiyle beraber kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

Editör: TE Bilisim