Geç Doğum Halinde Analık İzni

Geç Doğum Halinde Analık İzni 657 sayılı Devlet Memurları kanunun 104 üncü maddeye göre memurun doğumu geçirse doğum izni nasıl hesaplanır.memurun beklenen doğum tarihinden sonra doğum yapması durumunda analık izni nasıl hesaplanır

Memurların doğum yapması halinde analık izni kullanma hakları bulunmaktadır. Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde analık izninin nasıl hesaplanması gerektiğini mevzuat hükümleri doğrultusunda açıklamaya çalışalım.

Memurların izin hakları Memurların izin hakları

657 sayılı Devlet Memurları kanunun 104 üncü maddesinin (A) fıkrasında yer alan düzenlemelere göre kadın memurların doğum öncesi ve doğum sonrası olmak üzere toplamda 16 hafta analık izin hakları bulunmaktadır.Kadın memurun çoğul gebelik durumunda doğum öncesi analık izin süresine 2 haftalık süre daha eklenir.Kadın memura gebelik döneminde verilecek olan analık izin süreleri beklenen doğum tarihine göre belirlenmekte ve kullanılmaktadır.

Kadın memurun erken doğum yapması durumunda kullanılmayan doğum izinleri doğum sonrası döneme aktarılmaktadır.

Beklenen doğum tarihinde doğum yapamayan bayan memurlar doğum öncesi analık izin süresi olan tekil doğumlardaki 8 haftalık çoğul doğumlarda ise 10 haftalık analık izninden daha uzun sürelerde  analık izni kullanabilmektedirler.

Geç doğum halinde yani doğumun beklenen tarihten daha sonraki bir süreçte olması halinde fazladan kullanılmış olan analık izinleri doğum sonrası analık izinlerinden düşülecekmidir?

Konuya ilişkin olarak gerekli açıklama 6 Sıra Nolu Kamu Personeli Genel Tebliğinde yapılmıştır.6 sıra nolu genel tebliğin geç doğum halinde analık izni başlıklı 5. maddesinde "a) Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmeyecektir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu nedenle doğum beklenen doğum tarihinden daha sonraki bir süreçte meydana gelmesi halinde doğum sonrası analık izninden herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

Editör: TE Bilisim