Analık İzni 

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin  Analık İznine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.Kanun Maddesinde yer alan açıklamalar doğrultusunda Analık İznine ilişkin hususları bu yazımızda incelemeye çalışacağız.

Memurların izin hakları Memurların izin hakları

 Analık İzni Süresi Ne Kadardır?

-Bayan memurların doğum nedeniyle, beklenen doğum tarihinden önce 8 hafta  ve doğum yapmasından sonra 8  hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni hakları vardır.

-Bayan Memurun birden fazla çocuğa hamile olması durumunda yani ikiz,üçüz gibi çoğul gebelik durumunda doğumdan önceki 8 haftalık analık iznine 2 hafta daha eklenir.Bu nedenle çoğul gebelikte doğum öncesi analık izni 10 hafta olmaktadır.

 Analık İzninin Kullanımı

-Analık İzni doğum yapan anne tarafından kullanılır.Doğum yapan annenin doğumda veya doğum sonrasında analık izni süreleri içinde vefat etmesi halinde anne tarafından kullanılması gereken analık izni babaya verilir.

- Analık izni parça parça kullanılamaz.Kısımlara ayrılamaz.Analık İzni doğum olayının meydana gelmesinden itibaren kullanılır.Doğumdan sonra analık izni süreleri geçtikten sonra kullanılmayan analık izni süresi varsa bu izin talep edilemez.

Doğum sonrası analık izni süresine eklenebilecek süreler

- Hamile olan memur, doktordan alacağı çalışmasına engel olmadığına dair sağlık raporu ile belgelendirmek şartı ile muhtemel doğum tarihinden önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir.Bu şekilde muhtemel doğum tarihinden önceki 3 haftaya kadar çalışmak isteyen bayan memur almış olduğu çalışabilir raporunu doğum öncesi analık izin süresinin başlangıcında çalışmış olduğu kuruma vermek zorundadır.Alınacak olan bu rapor  Sosyal Güvenlik Kurumuyla anlaşmalı olan veya anlaşması olmayan sağlık kurumlarından alınabilir.

- Bu şekilde almış olduğu sağlık raporu ile muhtemel doğum tarihine 3 hafta kalana kadar kurumunda çalışan bayan memurun doğum öncesi kullanmadığı analık izni süreleri doğum sonrası analık sürelerine eklenecektir.Doğum sonrası analık izni sürelerine eklenebilecek analık izni süresi doğumda tek çocuğun olması halinde en çok 5 hafta doğumda birden çok çocuğun olması halinde ise en çok 7 haftadır.Tabiki yukarıda yer alan maddede belirtiğimiz gibi bu izinlerin doğum sonrasına aktarılması için alınan sağlık raporunun kuruma ibraz edilmesi şartı vardır.Sağlık raporu almadan ve almış olduğu çalışabilir raporunu kurumuna vermeden çalışmaya devam eden memur izin hakkının doğum sonrasına aktarılmasından faydalanamaz.

Erken doğum halinde analık izni

-Beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan memurun, doğum yapmadan önce kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir. Beklenen doğum tarihinden önce sekiz hafta süreli analık iznine (çoğul gebeliklerde on hafta süreli analık iznine) ayrılan ve bu süre içinde erken doğum yapan memurun, erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir.

- Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda fiilen çalışan kadın memurun,  son üç haftalık doğum öncesi analık izni süresi içinde erken doğum yapması halinde doğum öncesinde kullanamadığı analık izni süresi, kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği süreler ile birlikte, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir.

- Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde doğum öncesi analık iznine (çoğul gebeliklerde on haftalık analık iznine) ayrılmayarak, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair tabip raporu almak suretiyle kurumunda fiilen çalışmaya devam eden kadın memurun, bu süre içinde erken doğum yapması halinde, erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi ile birlikte kurumunda fiilen çalışarak geçirdiği süreler doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir.

Editör: TE Bilisim