Doğum İznindeyken Naklen Atanan Memurun İzin Hakkı
Doğum izni kullanmakta iken naklen başka kuruma atanan memurun ilişiğini kesmek için göreve başlamasından sonra yeni atanmış olduğu kurumda göreve başlayarak doğum iznini kaldığı yerden devam ettirmek isteği ile yapmış olduğu izin talebine ilişkin Devlet Personel Başkanlığınca verilen görüş yazısı yazımız ekindedir.
İlgili görüşte mazeret izni kullanmakta iken naklen atananların kurumlarından ayrılış işlemlerinin iznin bitiminden itibaren yapılması gerektiği , eğer izin kesilerek göreve başlanıp naklen atanan kuruma geçiş yapılmışsa yeni kurumda doğum izninin devam etmesinin mümkün olmadığı yönünde görüş verilmiştir.
ÖZET: Doğum iznini kullanmakta iken naklen atanan memurun doğum iznini keserek yeni kurumunda başlamasının zorunlu olup olmadığı hususunda. (11/02/2013-548)
Bakanlığınızda veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna naklen atanan … ’in doğum sonrası iznini kullanırken 20/12/2012 tarihli personel nakil bildirimi ile eski kurumundan ayrılışını yaptığını ve 26/12/2012 tarihli dilekçesi ile yeni kurumunda bir günlüğüne işe başlayıp tekrar ayrılışını yaparak doğum iznine devam edip edemeyeceği hususunda görüş talep eden ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Mazeret izni” başlıklı 104 üncü maddesinin (A) bendinde; “Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, mezkur Kanunun “Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi ” başlıklı 62 nci maddesinde; “İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,
İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.
Yukarıdaki süreler;
1- Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,
2- Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,
3- Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,
tarihinde başlar…” hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla, doğum, ölüm, evlilik gibi mazeretlere dayalı olarak verilen mazeret izinleri kanun ile belirlenen süre ile sınırlı olarak kullanılabilen izinlerdir. Mazeret izinlerinin kesintisiz kullanılması gerekmekte olup, parça parça kullanılması mümkün olmayacağından ilgilinin bir günlüğüne işe başlayıp tekrar ayrılışını yaparak doğum iznine devam edemeyeceği, kanuni izninin sona ermesini müteakip 657 sayılı Kanunun 62 nci maddesi çerçevesinde yeni yerinde göreve başlaması gerektiği mütalaa edilmektedir.