Denetimin etkinleştirilmesi genelgesine ilişkin değerlendirmeler ne yönde?
Rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetlerinin düzenli ve etkin bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla 2024/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı.
Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların rehberlik, teftiş ve denetimle görevli birimlerininden faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütmeleri ve Genelgede belirtilen hususlara titizlikle riayet etmeleri istenildi.
2014/14 sayılı Genelge'de kamu kurum ve kuruluşlarının inceleme ve denetleme faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla rehberlik, teftiş ve denetimle görevli birimlerin çalışmalarının takibi ve koordinasyonu ile ilgili işlemler Devlet Denetleme Kurulu tarafından yapılacağı düzenlemesine yer verildi.
Gelinen noktada bu Genelge denetimin ve denetim elemanlarının sorunlarını çözecek mi? Genelge yayımlandıktan sonra sosyal medya paylaşımları ve okuyucu yorumlarına bakıldığında denetim elemanları yapılan düzenlemenin kronikşelen sorunlara çözüm olacağına inanıyor mu?
Yapılan paylaşım ve haber yorumlarından genelgeye ilişikin yorumlar ile denetim elemanlarının sorunları ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerinden editörlerimiz tarafından derlenen hususlar özetle şu şekilde:
"1- Denetim elemanlarının kronikleşen sorunları sadece bu genelge ile çözülemez.
2- Denetim elemanlarının özlük hakları alarm veriyor. Denetim elemanları acilen maaşlarının iyileştirilmesini bekliyor.
3-Denetim Hizmetleri Sınıfının bir an evvel kurulması gerekiyor.
4-Denetim elemanlarının bağımsızlıklarının güvence altına alınması ve görevlerinin her türlü müdahaleden uzak şekilde yürütülmesi sağlanmalıdır.
5-375 sayılı KHK'da düzenleme yapılarak denetim elemanları ile uzmanların maaşlarını farklı cetvellerden alınması sağlanmalıdır.
6-Denetim elemanlarının konaklama, harcırah sorunu acilen çözülmelidir. Verilen harcırahlarla kamu sosyal tesileri dışındaki yerlerde konaklama imkanı bulunmamaktadır.
7-Denetim elemanlarının mesleğe alım ve yetiştirme kuralları yeniden belirlenmelidir.
8-Denetim elemanlarının tamamının DDK'ya bağlanması İDKK'nın görev ve yetkileri ile çelişmiyor mu?
9- İç denetçiler yeniden yapılanma ve teşkilat yasalarında yer almak istiyorlar. Güçlü bir iç denetim için İDKK Cumhurbaşkanlığına bağlı bir üst kurul olmasını ve üyelerinin bir an evvel atanması isteniyor.
10- Denetim birimlerinin yeniden yapılanması ve denetimdeki dağınıklığın giderilmesi isteniyor.
11- Denetimin sadece taşra birimlerini değil merkez birimlerini de kapsaması gerektiği. sadece bir kısım memurların denetlenmesi ile sorunlarn çözülmeyeceği ifade ediliyor "
Netice itibariyle, yapılan yorumlardan bu Genelge'nin denetim ve teftişte etkinliği sağlama niyetini ortaya koyma açısından olumlu olduğu düşünülmekle birlikte denetim ve denetim elemanlarının sorunlarını tek başına gidermeyeceği değerlendirmesinin ağır bastığı anlaşılmaktadır.