Yedek subaylıkta geçen süre sözleşmeli personelin izin hesabında dikkate alınır mı? Yedek subaylıkta geçen süre sözleşmeli personelin izin hesabında dikkate alınır mı?

4 B Sözleşmeli Personel Mazeret İzinleri

Devlet memurlarının yıllık izin dışında mazeret izni veya ücretsiz izin gibi hakları bulunmaktadır. Memurların bu izinlerini ne zaman, ne şekilde ve hangi şartlar altında kullanabileceğine dair düzenleme 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer almaktadır. Aynı haklar 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında görev yapan personele de tanınmış mıdır? Kamuda görev yapan sözleşmeli personelin yıllık izni olduğu hepimizin malumudur. Okuyucularımızdan zaman zaman sözleşmeli personelin mazeret izni olup olmadığına dair sorular gelmektedir. Bu çalışmamızda bu sorulara da toplu halde cevap vermesi açısından sözleşmeli personelin mazeret izni kullanıp kullanamayacağı konusunu inceleyeceğiz.

Sözleşmeli personel olarak görev yapanlar 06.06.1978 tarihli ve 15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da yer alan düzenlemelere tabidir. Sözleşmeli personelin  iznine ilişkin düzenleme söz konusu esasların 9 ve 10 uncu maddelerinde yapılmıştır. Adı geçen maddeler tetkik edilerek sözleşmeli personelin hangi hallerde  mazeret izni kullanabileceği görülebilir. Aşağıda sözleşmeli personelin kullanabileceği  mazeret izinleri maddeler halinde yer almaktadır.

4 B Sözleşmeli Personel Doğum İzni 

Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir.Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası izin süresine ilave edilir. Doğum izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile doğum izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası izne ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında doğum izni kullanırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine sözleşmeli personel olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. (Ek: 2/3/2009-2009/14799)  Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ilgilinin ücretinden düşülür.”

Açıklama:Erken Doğum halinde doğum izninin doğum sonrasına aktarılmasına olanak sağlandı.Doğum öncesi veya sonrasında annenin ölümü halinde babaya izin hakkı tanındı

4 B Sözleşmeli Personel Süt izni

Sözleşmeli personele, çocuğunu emzirmesi için ücretli doğum izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir.. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır

Açıklama:Sözleşmeli personelin emzirme izin sürelerinde artışa gidildi.

4 B Sözleşmeli Personel Doğum, evlenme ve vefat izni

Sözleşmeli personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde on gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde ve her olay için yedi gün ücretli mazeret izni verilir.”

Açıklama:Sözleşmeli personelin babalık izni 10 güne evlilik ölüm izni ise 7 güne çıkarıldı

4 B Sözleşmeli Personel Mazeret izni

Yıllık izin hakkı bulunmayan sözleşmeli personele bu maddede belirtilen haller dışındaki mazeretleri nedeniyle bir sözleşme dönemi içinde toplamda on günü geçmemek üzere yıllık izin vermeye yetkili amirlerince ücretli mazeret izni verilebilir.
Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen sözleşmeli personel ile sözleşmeli personel olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde sözleşmeli personel olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.
Sözleşmeli personelin, bakmakla yükümlü olduğu veya sözleşmeli personel refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine üç aya kadar ücretli izin verilir. Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbi sebepler, refakat edilmediği takdirde hayati tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler belirtilir.”Açıklama: Yıllık izin hakkı bulunmayan sözleşmeli personele bu maddede belirtilen haller dışındaki mazeretleri nedeniylebir sözleşme dönemi içinde toplamda on günü geçmemek üzere yıllık izin vermeye yetkili amirlerince ücretli mazeret izni verilebilecek.Daha önce sadece askerlik ve doğum için verilen ücretsiz izin hakkı evlat edinme durumunda da verilebilecek.Refakat izni hakkı verildi.

Editör: TE Bilisim