Memur eşinin kardeşinin ölümünde mazeret izni alabilir mi?

657 sayılı devlet memurları kanununda memurların kanunda sayılan yakınlarının  ölümü halinde ölüm izni alma hakkı bulunmaktadır. 657 sayılı kanunun 104 maddesinde memurun hangi hallerde ölüm izni alabileceği açıklanmıştır.

Mazeret izni: 

Madde 104 – (Değişik: 13/2/2011- 6111/106 Md.)

(…)

B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine YEDİ GÜN izin verilir.

Kanun maddesinde de açıkça görüleceği üzere memurun, bir yakının vefatı üzerine kullanabileceği izin süresi 7 (yedi) gündür.

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere memur kendi anne ve babası ile kardeşinin ölümünde kullanacağı ölüm iznini aynı şekilde eşinin anne,babası ve kardeşi içinde ölüm izni kullanma hakkı bulunmaktadır.

Memura ölüm izni kaç gün ve hangi akrabaları için veriliyor?

Memura, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin vermektedir.

Memur izinlerini yurtdışında geçirmek için izin alması gerekir mi? Memur izinlerini yurtdışında geçirmek için izin alması gerekir mi?

Ölüm İzni Nedir? Ölüm İzni Kaç Gündür?

Ölüm izni, bir yakınının vefat etmesi halinde çalışanlara verilen bir izin türüdür. Ölüm izni süresi, çalışanın sigortalılık şekline ve vefat eden kişinin yakınlığına göre değişiklik gösterir. Ölüm izni genel olarak;

  • İşçilere 3 gün, ( toplu sözleşmede farklı bir süre öngörülmüş ise o geçerlidir)
  • Memurlara 7 gün,
  • Askerlere 10 gün ölüm izni verilir.

Ölüm İzni Kaç Gündür?

Bir işçinin iş yerinde çalışırken yakın derecede bir akrabasının vefat etmesi halinde işverence belli bir süre çalışmaması için izin verilir. Devlet memuru olarak çalışan kişiye 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre izin alırken SGK’lı olarak çalışan işçiye 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 uyarınca izin verilir

Editör: Haber Merkezi